کوچ مردی که نیم قرن با کتاب دمساز بود

گروه فرهنگی سور پرس: علی ططری در یادداشتی به مناسبت در گذشت خلیل مستوفی از فعالان حوزه کتاب نوشت: سرگذشت ۱۱۲ ساله کتابخانه مجلس و جایگاه وزین این مؤسسه فرهنگی ملی حاصل تلاش ایران دوستانی بعضاً گمنام و ناشناس است که هر از گاهی خبر درگذشت یکی از ایشان سبب شناختی دیرهنگام میشود.
خلیل مستوفی تبریزی از نوادر تقویم کتاب، نسخ خطی و اسناد که از دوره نوجوانی به سبب علاقه شخصی و خانوادگی به امر خرید و فروش کتب علاقمند شده بود، از جمله نامآورانی است که علاوه بر همکاری ۵۰ ساله با کتابخانه مجلس به اعتبار و غنای مخازن این مجموعه فرهنگی افزود و هم از کتابخانه مجلس نامی در میان اهالی فرهنگ به دست آورد. در دوره طلایی خرید کتب و نسخ خطی که نتیجه مدیریت و نقش موثر مرحوم استاد عبدالحسین حائری بود،
کم نبودند کارشناسان و مجموعهدارانی که در کنار استاد در خلق این دوره حضور و بروز داشتند و در این میان، مستوفی جوان آن روزها نقش بارزی داشت و در میان بزرگان جویای نام قرار گرفته بود. فضای فرهنگی و هنرپرور تبریز آن سالها و ظهور چهرههای سیاسی و فرهنگی بیشمار بیگمان در شکلدهی و ایجاد علاقه در چهرههایی نظیر مستوفی مؤثر بود. بعدها با فعالیتها و علاقمندیهای بیشتری که در ایشان هویدا شد، مستوفی مورد وثوق بسیاری از رجال سیاسی و مجامع علمی قرار گرفت. کتابخانه ملی نیز از او دعوت به عمل آورد و خرید تعداد فراوانی از آثار بیبدیل فرهنگ و تمدن ایرانزمین برای کتابخانههای کشور از ثمرات این اتفاق بود.
روایت میکرد که قبل از انقلاب برای خرید کتب و آثار نفیس مستقیم با رجال سیاسی همچون سید حسن تقیزاده، شریف امامی و عبدالله ریاضی مجالست داشت و خاطرات فراوانی را از این رهگذر در سینه داشت که برخی نیز خوشبختانه ثبت و ضبط شده است. او با چهرههای فرهنگی همچون مجتبی مینوی، بدیعالزمان فروزانفر، جلالالدین همایی و محیط طباطبایی حشر و نشر داشته است.
از تمام این موضوعات که بگذریم بیگمان نقش مستوفی در گردآوری بسیاری از نفائس کتابخانه مجلس بیبدیل است. طی ۲۰ سال شناختی که از وی داشتم، او را مردی خستگیناپذیر شناختم و طی ده سال گذشته که امر خرید اسناد در کتابخانه مجلس راهاندازی شد، تقریباً در اکثر خریدهای مهم طرف مشورت ما بود.
مستوفی را باید قدیمی ترین و با سابقهترین مقوم منابع کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس دانست. که علاوه بر ۵۰ سال تقویم نسخ خطی، با پیشنهاد اینجانب و مدیریت فراهمآوری کتابخانه و جناب آقای عماد ریاست محترم کتابخانه، به عنوان یکی از اعضای شورای خرید مرکز اسناد کتابخانه، مجلس در سه سال گذشته همکاری ثمربخشی داشت. طی این سالها افتخار همراهی با ایشان را در ارزشگذاری چندین مجموعه سند داشتم. درسها و تجارب او بیبدیل بود؛ بسیار از ایشان آموختم؛ بسیار با حوصله و با دقت فراوان و بدون هیچ بخل و حسدی آموزههای ۶۰ ساله خود را بازگو میکرد. فقدان این مرد نیکنام، صدمهای جبرانناپذیر برای اهالی فرهنگ است. روحش قرین رحمت الهی باد.
انتهای پیام/
برچسب ها :خلیل مستوفی ، علی ططری ، کتاب ، کتابخانه مجلس
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰