کد خبر : 9034
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۸ - ۲۲:۲۵
-

پی بردن به هوش و ویژگی‌های کودک از روی نقاشی کودکان

پی بردن به هوش و ویژگی‌های کودک از روی نقاشی کودکان
تفسیر نقاشی کودکان اطلاعات ارزشمندی در مورد عواطف درونی کودک نشان می‌دهد.

به گزارش سورپرس؛ از آنجایی که کودکان قادر نیستند به خوبی احساسات خود را بیان کنند، نقاشی فرصت مناسبی است که احساسات خود را ابراز کنند. همچنین این امکان برای شما فراهم می‌شود تا از این طریق وارد دنیای کودکانه او شوید. سطح نقاشی کودک نشان دهنده رشد قابلیت‌های شناختی کودکان است.

همچنین می‌تواند به عنوان یکی از شاخص‌های تاخیر رشدی کودک تلقی شود. براساس تحقیقات انجام شده معمولا کودکان با نمرات بالاتر در آزمون نقاشی، از سطح هوشی بالاتری برخوردار هستند. در این مقاله قصد داریم به تجزیه و تحلیل نقاشی کودکان و مفاهیم آن بپردازیم. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

تفسیر نقاشی کودکان

نقاشی کودکان منعکس کننده دنیای درونی آن‌ها

از دیدگاه روانشناسان نقاشی کودک می‌تواند منبع ارزشمندی برای شناخت بهتر کودک باشد. در واقع نقاشی بازتاب دنیای درونی کودک و نشانگر جهان بینی‌اش نسبت به زندگی است. کودک در نقاشی‌هایش برداشت خود از روابط موجود در خانواده را به خوبی ترسیم می‌کند. در واقع ارتباط افراد خانواده با یکدیگر، نقش هر یک از اعضا و میزان صمیمیت آن‌ها نشان داده می‌شود.

چه اطلاعاتی از تفسیر نقاشی کودکان می‌توان به دست آورد؟
نقاشی کودکان بیانگر رابطه او با محیط پیرامون آن‌ها است. پس از این طریق تفسیر نقاشی کودکان می‌توان به نیازها، ترس‌ها و توانایی‌های شناختی و هوشی کودکان پی برد. آنچه که در نقاشی کودک به طور مرتب تکرار می‌شود و همچنین استفاده از رنگ‌ها اهمیتی خاص دارند.

نقاشی کودکان تحت تاثیر چه عواملی است؟
توانایی نقاشی کشیدن کودکان محصول عوامل ژنتیکی و محیطی است. با این حال عنصر لازم برای آغاز نقاشی کشیدن کودکان، توانایی‌های حرکتی ظریف مانند نگه داشتن درست مداد در دست است. پس لازم است کودکتان به سطح رشدی مناسب رسیده باشد. علاقه کودک و بافت فرهنگی که او در آن رشد می‌کند در محتوا و موضوعاتی که توسط کودکتان ترسیم می‌شود نقش به سزایی دارد.

مراحل رشد نقاشی در کودکان
بچه‌ها معمولا در سن ۱ سالگی تنها با قلم به کاغذ ضربه می‌زنند و از ۱۸ تا ۲۰ ماهگی شروع به کشیدن خط می‌کنند. کودک در سن ۳ سالگی با ترسیم تصاویر، سعی در بروز احساسات درونی خود دارند. این مرحله آغاز حرکت ترسیمی و تقلید از موقعیت‌ها است. در سن ۵ و ۶ سالگی به بعد، توجه و قدرت کودک بیشتر می‌شود و می‌تواند بر حسب علاقه خود تنها چیزهای مهم زندگی‌اش را در تصویر بکشد. پس از این مرحله توجه به الگو و نسخه پردازی از شکل‌های هندسی شروع می‌شود.

تفسیر نقاشی کودکان و میزان سطح هوشی آن‌ها
همان طور که توضیح دادیم نقاشی کودکان، میزان رشد شناختی او را مشخص می‌کند. استعداد کودکان در نقاشی براساس میزان پیشرفت توانایی‌ها و سطح خلاقیت آن‌ها متفاوت است البته توجه داشته باشید که لزوما بر اساس نقاشی میزان استعداد آینده کودک مشخص نمی‌شود. با این حال نقاشی کودکان شاخص مناسبی در تعیین رشد عمومی وخلاقیت کودکان است.
جزئیات در نقاشی کودک نشانه هوش او بوده و بچه‌هایی که جزئیات را بهتر می‌کشند باهوش‌تر هستند. بچه‌های باهوش برای کشیدن یک آدم، تمام اعضای بدن را با دقت فراوان رسم می‌کنند. پس نقاشی کودک می‌تواند شاخصی برای هوش بزرگسالی او باشد. البته کشیدن بیش از اندازه جزئیات بدون توجه به عمومیت مسائل می‌تواند نشان دهنده اختلال وسواس در کودک باشد که لازم است به آن توجه کنید.

مفهوم رنگ ها در تفسیر نقاشی کودکان
استفاده از رنگ‌ها در نقاشی کودکتان بسیار حائز اهمیت است و در شناخت روحیات او کمک شایانی می‌کند. در محتوا، رنگ‌ها، خطوط و اندازه‌ها معنی و مفهوم خاصی نهفته است. البته زمینه‌های فرهنگی و علایق کودک نیز در این زمینه تاثیرگذار است. به طور کلی مفهوم هر یک از رنگ‌ها با توصیف‌های زیر مشخص شده است که در تفسیر نقاشی کودکان می‌تواند کمک کننده باشد.

سیاه و سفید: بیانگر ترس، اضطراب، ناامیدی و غم
قهوه‌ای: نشانگر مقابله در برابر فشار والدین برای نظافت
بنفش: بیانگر تمایل به تضاد و گاهی اضطراب

آبی: نشانگر درونگرایی کودک و و رنگ صلح و آرامش
سبز: رنگ طبیعت و نیاز به جلب توجه یا تمایل کودک به برقراری ارتباط را نشان می‌دهد.
قرمز: پرانرژی بودن و برونگرایی کودک را نشان می‌دهد.

زرد: رنگ شادی و نشانگر خوش بینی کودک و تمایل او به مشارکت با دیگران
صورتی: رنگ صلح و تمایل به برقراری تعادل در زندگی و روابط
خاکستری: رنگی خنثی بوده و در نقاشی کودک معنی خاصی ندارد.

مفهوم شکل‌ها در تفسیر نقاشی کودکان
خورشید معمولا در نقاشی‌های بیش‌تر کودکان دیده می‌شود. تصویر خورشید بیانگر امنیت، خوش حالی، گرما، قدرت و به نظر بعضی پژوهشگران نماد پدر مطلوب است. وقتی رابطه‌ پدر و کودک خوب است، خورشید به طور کامل و در حال درخشیدن نمایش داده می‌شود. وقتی خورشید در پشت کوه ناپدید است و یا به صورت قوسی در افق دیده می‌شود این رابطه مطلوب نیست. همچنین اگر کودک از پدرش هراس داشته باشد، خورشید به رنگ قرمز تند یا سیاه ترسیم می‌شود. رنگین کمان‌های چند رنگ پیام‌های مثبتی هستند و دیدگاه‌های مثبت کودکان را نشان می‌دهند.

خانه
در نقاشی‌های کودکان، خانه بیش از هر چیز دیگری کشیده می‌شود. خانه نماد پناه گاه و هسته‌ اصلی خانواده‌ای است که ممکن است مورد علاقه یا تنفر کودک باشد. خانه‌هایی که کودکان ترسیم می‌کنند ممکن است دارای باغچه، گل، در‌های بزرگ و… باشد. این خانه‌‌ها نماد یک زندگی سعادت‌مند است که کودک در آن احساس آرامش می‌کند. برعکس، اگر خانه‌ای بدون در ورودی، با دیوار‌هایی بلند و به گونه‌ای منزوی و دورافتاده ترسیم شود، معنای متفاوتی پیدا می‌کند.

شکل آدم
کودک وقتی شکل آدم را می‌کشد، قبل از هر چیز شکل خود و یا درکی را که از بدن و تمایلاتش دارد، بیان می‌کند. در واقع، بین بعضی خطوط آدم نقاشی شده با خصوصیات روانی و جسمی کودکی که آن را کشیده، ارتباط مشخصی وجود دارد. اگر آدمک در مجموع هماهنگ باشد احتمال بسیاری وجود دارد که کودک کاملاًً سازگار باشد. اگر برعکس آدمک در اندازه‌ای خیلی کوچک و یا در گوشه‌ای از کاغذ کشیده شده باشد، معنایش این است که کودک خود را کم ارزش و از دیگران پایین‌تر می‌داند.

تفسیر نقاشی کودکان
نقاشی برای کودکان وسیله‌ای برای افزایش کیفیت رشد روحی، عاطفی و ذهنی آنان است. نقاشی‌های کودکتان دارای مفهومی است که در ذهن او تداعی شده است، به همین دلیل است که روانپزشکان اطفال از نقاشی کودکان به عنوان یک تست تشخیصی استفاده می‌کنند. البته موقعیت، امکانات، بافت فرهنگی اجتماعی، جنسیت و سن هر کودک نیز برای تفسیر نقاشی باید در نظر گرفته شود.

انتهای پیام/۱۵۱

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.