کد خبر : 12289
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۲ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۸
-

با “کانون معلولین توانا” آشنا شوید

با “کانون معلولین توانا” آشنا شوید
کانون معلولین توانا حدود 25 سال است که در استان قزوین در راستای توانمندسازی و اشتغال افراد معلول فعالیت می‌کند، بیش از 4 هزار و 500 عضو دارد.

به گزارش سورپرس، کانون توانا مؤسسه‌ای غیردولتی در قزوین است، نخستین و شاید تنها سازمان مردم‌نهاد حوزۀ معلولان که نه تنها اعانه دریافت نمی‌کند، باورش توانایی و آگاه کردن معلولان بر توانمندی‌های خویش است. این کانون تلاش می‌کند معلولین جامعه را ساماندهی کند، به آن‌ها آموزش دهد و در راستای توانمندسازی آن‌ها گام بردارد و در نهایت نیز نسبت به ایجاد موقعیت‌های اشتغال برای آنان تلاش می‌کند. کانون توانا در سال ۱۳۹۶ از سوی وزارت کار، رفاه و تأمین‌اجتماعی به‌عنوان سمن برتر کشوری برگزیده شد.

محمدرضا هادی‌پور، در بحبوبهٔ انقلاب متولد شده است، کارشناسی‌ارشد علوم‌اقتصادی و مهندسی‌صنایع خوانده است. در ۳ سالگی به‌دلیل فلج‌اطفال از ناحیهٔ ۲ پا دچار معلولیت شده و اکنون مدیرعامل کانون توانا است. وی در رابطه با ایدهٔ تأسیس کانون توانا به خبرنگار خبرگزاری فارس در قزوین می‌گوید: حدود ۲۵ سال پیش تعدادی از معلولین دور هم جمع شدیم و به این فکر افتادیم که چرا معلولین دارای یک پایگاه اجتماعی نیستند و چرا مردم هر زمان‌که صحبت از معلولیت می‌شود یاد مراکز نگهداری معلولین می‌افتند یا در ذهنشان معلولینی تداعی می‌شوند که نیاز به امور خیریه دارند و یا با تکدی‌گری در سطح شهر روزگار خود را می‌گذرانند. با هدف تغییر این اندیشه در جامعه، تعدادی از معلولین گرد هم آمدیم و به بررسی مشکلات معلولین پرداختیم و به‌فکر فرو رفتیم چه کنیم که روی اندیشه، آگاه‌سازی، آموزش و توانمندسازی معلولین جامعه کار کنیم و با همین دیدگاه کانون توانا را تأسیس کردیم.

مشکل اصلی معلولین، نگرش ناصحیح افراد جامعه به آنان است

متأسفانه یکی از اشکالات اصلی که به افراد جوامع گوناگون وارد است، این مسئله است که به معلول با دیدگاه ناتوان می‌نگرند. هنوز این فرهنگ جانیفتاده که معلول را فردی عادی جلوه دهند که نسبت به افراد دیگر جامعه، محدودیت بیشتری دارد. هادی‌پور در رابطه با تلاش کانون توانا جهت تغییر این دیدگاه اظهار می‌کند: ما برای تشکیل کانون توانا ۳ رسالت را برای خود به‌عنوان هدف قرار دادیم که بر پایهٔ این رسالت‌ها توانستیم این مجموعه را متفاوت از دیگر مجموعه‌ها اداره کنیم. نخستین رسالت ما تغییر نگرش جامعه نسبت به افراد معلول است، زیرا اگر جامعه معلول را باور کند، معلول نیز می‌تواند خود را باور کند. رسالت دوم ما نیز دفاع از حقوق معلولین و آشنا کردن آن‌ها با حقوق قانونی خودشان است، زیرا بسیاری از قوانین برای معلولین وضع شده است ولی آن‌ها با این قوانین آشنا نیستند و یا این‌که این قوانین در کشور اجرا نمی‌شود. رسالت سوم کانون نیز در راستای توانمندسازی و اشتغال معلولین است.

چون محدودتریم سازنده‌تریم!

یکی از کارهایی که کانون توانای قزوین در رابطه با تغییر دیدگاه اجتماعی نسبت به معلولین انجام داده، این است که تعریف جدیدی از معلولیت ارائه کرده است که این تعریف مورد استقبال سازمان یونسکو نیز قرار گرفته است. طبق این تعریف معلولیت تنها یک محدودیت است و محدودیت‌ها می‌توانند عامل سازندگی باشند، بنابراین معلولین چون محدودتر هستند باید سازنده‌تر باشند. مدیرعامل کانون توانا عنوان می‌کند: فعالیت دیگری که در رابطه با تغییر نگرش نسبت به معلولین انجام دادیم این بود که ما از روز نخست این‌را سرلوحهٔ کار مجموعه قرار دادیم که معلولین توانا هستند، بنابراین از هیچ ارگان یا خیری درخواست کمک نمی‌کنیم، بلکه تلاش می‌کنیم با استفاده از کار و اندیشهٔ افراد معلول برای آن‌ها کسب درآمد کنیم. از این منظر نیز ما تنها سمن در دنیا هستیم که درخواست کمک بلاعوض در آن ممنوع است. از دیگر ویژگی‌های مجموعهٔ کانون توانا این است که مدیران مجموعه نیز معلول هستند و هم‌چنین فعالیت سیاسی در مجموعهٔ کانون توانا ممنوع است.

رایزنی کانون برای تصویب قانون ویژه معلولان

یکی دیگر از اهداف مجموعهٔ کانون توانا، دفاع از حقوق معلولین است. بسیاری از قوانین در کشور ما برای معلولین تصویب شده است، ولی قابلیت اجرایی ندارند و یا در زمینهٔ قوانین مربوط به معلولین، نقص‌هایی وجود دارد. کانون توانا در نگارش و تصویب قوانین جدید مربوط به معلولین نیز سهیم بوده است. مدیرعامل کانون اظهار می‌کند: با توجه به نقایص و کمبودهایی که در زمینه‌های قانونی برای معلولین وجود داشت، ما به این فکر افتادیم که قانونی را در جهت حمایت از حقوق معلولین بنویسیم و آن‌را به مجلس شورای اسلامی بفرستیم. رایزنی‌های زیادی انجام شد و خوش‌بختانه این طرح قانونی در اردیبهشت ۹۷ در مجلس تصویب شد. این قانون شامل ۱۰ فصل، ۳۴ ماده و ۲۹ تبصره است.

در گذشته قوانینی در رابطه با معلولین در کشور وجود داشت که تنها سازمان بهزیستی مسؤول اجرای آن‌ها بود، اما در قانون جدید ۱۳ وزارت‌خانه و دستگاه دولتی اعم از راه‌وشهرسازی، صنعت‌ومعدن، آموزش‌وپرورش، صداوسیما، بنیاد شهید و امور جانبازان، شهرداری و غیره درگیر اجرای آن هستند.

فعالیت در حوزهٔ آموزش به کودکان و بزرگسالان

کانون توانا در بحث آموزش معلولین نیز فعالیت دارد و در این زمینه فعالیت‌های گوناگونی را انجام می‌دهد. از حمایت‌های تحصیلی کودکان معلول گرفته تا کلاس‌هایی نظیر تعمیرات موبایل و کامیپوتر. در این رابطه نیز تفاهم‌نامه‌هایی را با سازمان فنی‌وحرفه‌ای و صنایع‌دستی منعقد کرده است. مدیرعامل مؤسسهٔ کانون توانا در رابطه با این آموزش‌ها می‌گوید: یکی از بحث‌های ما در توانمندسازی معلولین، بحث آموزش است. بخشی از این آموزش شامل حال کودکان مجموعه می‌شود که با دنبال کردن وضعیت تحصیلی آنان از طریق رابطین، به‌صورت رایگان برای آنان معلم خصوصی می‌گیریم. یکی دیگر از جنبه‌های آموزش در کانون، مربوط به مسائل مدیریتی، خودشناسی و روان‌شناسی است. در بحث آموزش‌های مهارتی نیز کلاس‌هایی نظیر حسابداری، تعمیرات موبایل و کامپیوتر برگزار می‌کنیم.

انتهای پیام/۱۱۱

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.